ArchitExpert

مرجع متخصصـان معماری

1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

خبرگزاري ايمنا: مساجد سرمايه هاي ارزشمند شهرهستند كه بايد حفظ شوند و شهرداري اصفهان از سال ۸۲ با رويكرد مساجد محوري براي تكميل، تعمير و توسعه مساجد، اقدامات بسياري در اين زمينه انجام داده است.امسال هفت ميليارد تومان براي مرمت، ساماندهي و زيبا سازي مساجد اصفهان پيش بيني شده و براي مساجد شهر شناسنامه اي تهيه مي شود تا مشخص شود هر سال به هر مسجد چقدر كمك شده است.

 

به گزارش ايمنا، در قرون گذشته در ايران، اهميت مساجد در شهرها به حدي بود كه اگر شهري مسجد جامع نداشت، از اهميت شهري بر خوردار نبود. مساجد در شهرها نه تنها رابطه مستقيمي كه با همه اقشار اجتماعي داشتند، بلكه بيشتر به دليل شكل فضايي و درهم آميختگي يا پيوندهاي كالبدي با بافت مسكوني، خدماتي و تجاري اطراف، يك عنصر اساسي در شهرسازي محسوب مي شدند.
 در گذشته مسجد جامع مركز ديني شهر بود و به دليل مراجعه مستمر شهروندان مركز انتشار هرگونه آگاهي نسبت به شرايط عمومي شهر بود و در اين مكان هاي مقدس،اطلاعات پخش شده، ارزيابي مي شد و پس از پالايش از شايعات و مطالب دروغ به افكار عمومي منعكس مي شد. اگر چه مسجد جامع غالباً مركز مذهبي بودند، اما شكل گيري افكار عمومي و جهت گيري آينده

مساجد زادگاه انقلاب اسلامي هستند و در مقاطع مختلف از آنها به عنوان مهم ترين پايگاه هاي سياسي، عبادي، اجتماعي و فرهنگي در بين اقشار مختلف مردم ياد مي شود

شهر در اين مكان انجام مي شد. در شهرهايي مانند اصفهان مسجد جامع با بدنه بازار مركزي در آميخته بود و بافت مسكوني و محلات مجاور يا پشت بازار، از راهروهاي متعددي با بازار و مسجد، ارتباط داشتند.
در شهرهاي ايران، براي نمايش جلال معنوي و شكوه ظاهري مسجدها، به ويژه مسجد جامع، تلاش بسياري مي شد و اگر چه حاكمان و فرمانروايان، به احداث اين بناها اقدام مي كردند، اما مردم نيز در آرايش مسجد، سهم داشتند. همه شهروندان تلاش مي كردند تا مسجد، مرتفع ترين، مجلل ترين و زيباترين فضاي داخل شهر باشد و به همين دليل، در چشم انداز كلي شهر، برجسته ترين ساختمان، مسجد بود.به شهرهاي تاريخي ايران كه پا بگذاري با وجود احداث خيابان هاي جديد و ساختمان هاي چند طبقه هنوز هم آنچه كه در اولين نگاه سيماي عمومي شهر را ترسيم مي كنند، مجموعه هاي مذهبي مانند گنبد و مناره هاي مساجد هستند.در شهرهاي قديم مساجد از طريق شبكه هاي ارتباطي اصلي با محلات شهر ارتباط گسترده اي داشتند و با شهروندان و خانه هاي اطراف ارتباط نزديك و زيبايي داشتند و حتي بافت بسياري از مساجد قديمي مانند مسجد جامع اصفهان با بافت مسكوني منطقه ارتباط داشت و ارتباطي پويا و زنده بين اين نهادهاي مهم شهري و شهروندان برقرار بود. صاحبان مراكز خدمات عمومي چون گرمابه ها،آب انبارها و سقاخانه ها نيز براي فعاليت خود، اطراف مساجد را برمي گزيدند.اما اكنون مساجد شهرها هم از نظر ارتباط با محيط و شهروندان و هم ازنظر معماري تفاوت

شهرداري اصفهان از سال ۸۲ با رويكرد مساجد محوري، براي تكميل، تعمير و توسعه مساجد اقدام كرده است

بسياري با گذشته دارند و ديگر مساجد امروز اين كاركرد را ندارند و معماري منسجم و آرام بخش اسلامي در بسياري از مساجد معاصر ديده نمي شود.

 

مساجد خاستگاه مديريت ديني هستند
شهردار اصفهان با بيان اينكه توجه به مساجد از توصيه هاي قرآني و آموزه هاي ديني در اسلام است،عنوان كرد: مسجد در اسلام فقط محل عبادت نيست و در اين مكان به امور مسلمين نيز پرداخته مي شود و در واقع مسجد خاستگاه حكومت و مديريت ديني است.
دكتر سيد مرتضي سقائيان نژاد به حركت آفريني مساجد در ابعاد مختلف اشاره كرد و گفت: نقش اساسي مساجد تربيت انسان كامل است.
شهردار اصفهان با بيان اينكه مساجد سرمايه هاي عظيمي هستند كه بايد قدر و منزلت اين مكان ها را همگان بدانند، افزود: بايد از اين سرمايه ها در شهر حفظ و حراست شود، زيرا مسجد حلقه اتصال و وحدت بين همه مسلمانان جهان هستند.
به گفته وي، مسجد محلي براي رتق و فتق امور مردم، رفع نگراني هاي مادي و معنوي و گرفتاري هاي آنهاست.
دكتر سقائيان نژاد با تاكيد بر اينكه فضاي مساجد بايد به گونه اي آماده شود كه جاذبه هاي لازم را براي نسل جوان فراهم كند،گفت: مساجد زادگاه انقلاب اسلامي هستند و در مقاطع مختلف از آنها به عنوان مهم

۸۷۳ مسجد در شهر اصفهان فعال است كه البته بيشتر مساجد از آثار تاريخي هستند

ترين پايگاه هاي سياسي، عبادي، اجتماعي و فرهنگي در بين اقشار مختلف مردم ياد مي شود.

 

حدود هفت ميليارد و۲۵۰ ميليون تومان اعتبار پيش بيني شده است
شهردار اصفهان تاكيد كرد: شهرداري اصفهان به عنوان يك مديريت كارآمد ديني خود را در قبال مساجد شهر موظف مي داند و اين نهاد هرچه در توان دارد به مساجد كمك مي كند.
وي با بيان اينكه شهرداري اصفهان اقدامات مهمي براي توسعه و ساماندهي مساجد اصفهان انجام داده است، عنوان كرد: شهرداري اصفهان از سال ۸۲ با رويكرد مساجد محوري، براي تكميل، تعمير و توسعه مساجد اقدام كرده است.
به گفته وي از سال ۸۲ مديريت شهري اصفهان در بودجه شهر رديفي براي مساعدت به مساجد شهر در نظر گرفت و در سال گذشته۷۰ ميليارد ريال به مساجد شهر اختصاص يافت.
دكتر سقائيان نژاد با اشاره به اعتبارات فرهنگي در بودجه سال ۹۴ شهرداري اصفهان عنوان كرد: در بودجه امسال براي كمك به احداث مساجد حدود هفت ميليارد و۲۵۰ ميليون تومان اعتبار پيش بيني شده است.
شهردار اصفهان گفت: در بودجه امسال يك ميليارد و ۱۴۰ ميليون تومان اعتبار به احداث نمازخانه در فضاها

شهرداري اصفهان در قالب سه رديف مرمت، ساماندهي معابر ورودي و زيباسازي و تشكل هاي فعال فرهنگي به ۷۵۰ مسجد شهر كمك مي كند

و اماكن عمومي اختصاص يافته است.

 

براي داشتن جامعه اي سالم، بايد بيش از پيش به مساجد توجه كنيم 
نايب رييس شوراي اسلامي شهر اصفهان گفت: اصفهان به دليل تاريخ سراسر ايمان و زندگي مذهبي مردم، نسبت به ديگر شهرها از مساجد تاريخي بيشتري برخوردار است. دكتر شريعتي عنوان كرد: ۸۷۳ مسجد در شهر اصفهان فعال است كه البته بيشتر مساجد از آثار تاريخي هستند.

وي با اشاره به اينكه مسجد مركز ديانت و اخلاق، اخلاق اداري، اجتماعي، فردي، حكومتي و سياسي به شمار مي رود، افزود: اگر ميخواهيم جامعهاي سالم داشته باشيم، بايد بيش از پيش به مساجد توجه كنيم و با برنامه ريزي صحيح و جامع سبب حضور حداكثري مردم در مساجد شويم.

 

تدوين شناسنامه براي مساجد شهر 
معاون فرهنگي اجتماعي شهرداري اصفهان عنوان كرد: امسال هفت ميليارد تومان براي كمك به مساجد شهر پيش بيني شده است.
علي قاسم زاده گفت: از سال ۸۳ شهرداري اصفهان براي مساعدت و كمك به مساجد شهر بودجه اي اختصاص داده است.
به گفته وي شهرداري اصفهان در قالب سه رديف مرمت، ساماندهي معابر ورودي و زيباسازي و تشكل هاي فعال فرهنگي به ۷۵۰ مسجد شهر كمك مي كند.
معاون فرهنگي اجتماعي شهرداري اصفهان تصريح كرد: شش ميليارد تومان نيز براي كمك به مراكز فرهنگي شهر اختصاص داده شده است.
به گفته وي براي كمك و مساعدت به مساجد شهر شناسنامه اي تهيه شده تا دقيق مشخص شود به هر مسجد چقدر كمك شده است.

 

 

منبع: شهرداری اصفهان

 

 

مرجع متخصصان معماری - Architexpert             -                 تماس با ما : این آدرس ایمیل توسط spambots حفاظت می شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید

ورود / عضویت

درباره مرجع

خدمات مرجع متخصصان معماری:

  • اخبار روز دنیای هنر و معماری
  • معرفی معماران ایرانی و خارجی و پروژه های آنها
  • اطلاع رسانی مسابقات و رویدادهای معماری، عمران و ساختمان در سطح جهان
  • دانلود مطالب و فیلمهای مرتبط با معماری، عمران و ساختمان

 

راه های تماس

آدرس ایمیل : این آدرس ایمیل توسط spambots حفاظت می شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید